Kansanedustajat Paavo Arhinmäki, Erkki Tuomioja ja Pekka Haavisto pohtivat turvallisuuspolitiikan muutoksia TSL:n Helsingin opintojärjestön tilaisuudessa 14.11.2016.

15.11.2016
Yhteiskunta ja osallisuus

Trumpin valinta ja Suomen Nato-paineet

Onko suomalaisten oltava enemmän huolestuneita turvallisuudestaan? Kansanedustajat Paavo Arhinmäki, Pekka Haavisto ja Erkki Tuomioja pohtivat tilannetta Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeisissä tunnelmissa.

Onko suomalaisten oltava enemmän huolestuneita turvallisuudestaan? Kansanedustajat Paavo Arhinmäki, Pekka Haavisto ja Erkki Tuomioja pohtivat tilannetta Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeisissä tunnelmissa.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi vaikuttaa moniin asioihin maailmalla. Turvallisuuspolitiikan muutoksia pohtivat kansanedustajat Paavo Arhinmäki, Pekka Haavisto ja Erkki Tuomioja TSL:n Helsingin opintojärjestön tilaisuudessa 14.11.2016. Aikamerkki videoi tilaisuuden. Voit katsoa sen täältä.

Globalisaatio on kasvattanut hyvinvointia eri puolilla maailmaa, mutta sen hedelmät jakautuvat epätasaisesti. Ne poliittiset piirit, joiden on totuttu puhuvan osallisuudesta ja välittämisestä, nähtiinkin elitistisinä presidentinvaaleissa. Trumpia kilpakumppania, demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia arvosteltiin rahakkaiden puolustamisesta.

Erkki Tuomioja kytkee globalisaatiokritiikin ja elitistisyyden arvostelun oikeistopopulististen liikkeiden kasvuun niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Putinin Venäjä on paremmin ennustettavissa kuin Trumpin Yhdysvallat, Erkki Tuomioja arvioi tämän hetken tilannetta.

ELVYTYSTÄ VEROJA LASKEMALLA

Vaalikampanjan aikana presidenttiehdokas Donald Trump lupasi monia asioita. Tuomiojaa, Haavistoa ja Arhinmäkeä huolestuttaa esimerkiksi vuosi sitten solmitun Pariisin ilmastosopimuksen kohtalo, mikäli Trumpin hallinto irtisanoutuu siitä.

Pekka Haavisto ihmettelee myös millainen Trumpin amerikkalaisen teollisuuden elvytyspaketti tulee olemaan erityisesti niillä alueilla, joista työpaikat ovat valuneet globalisaation myötä muualle.

– Ei voi elvyttää ja laskea veroja samaan aikaan, Haavisto sanoo.

Paavo Arhinmäen mukaan muutosten pohjavirtoja ei ole osattu lukea riittävän hyvin. Harva otti todesta Brexitin mahdollisuuden eli Britannian kansalaisten halun irrottautua Euroopan unionista tai Trumpin laajan kannatuksen erityisesti pettyneen valkoisen työväestön keskuudessa.

TARVE EUROOPPALAISELLE YHTEISTYÖLLE

Paavo Arhinmäki uskoo, että Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos tuo arvaamattomuutta, mutta hän ei usko turvattomuuden kasvuun Suomessa.

– Se ei tee houkuttelevammaksi Suomen jäsenyyttä, Arhinmäki sanoo viitaten mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Arhinmäen mukaan suomalainen Nato-keskustelu antaa kuvan, että Ruotsi voisi milloin tahansa hakea Nato-jäsenyyttä. Kannatusluvut kansan keskuudessa ovat kuitenkin samaa luokkaa Suomen kanssa.

Erkki Tuomioja ja Pekka Haavisto uskovat, että eurooppalaiselle yhteistyölle avautuu nyt laajempi tarve.

Aikamerkki

Katso alustukset täältä

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat