12.02.2019
Yhteiskunta ja osallisuus

Nykyajan yhteisöllisyyttä

Assembly on ikoninen tietokone- ja pelikulttuurin festivaali. Aikamerkki kävi tutustumassa tapahtumaan.

Assembly on ikoninen tietokone- ja pelikulttuurin festivaali. Aikamerkki kävi tutustumassa tapahtumaan.

Eräänä helmikuun lauantaina astelin sisään Messukeskukseen. Tarkoitukseni oli päivän aikana seurata E-urheilua ja nähdä mitä tarkoittaa lanit eli LAN-partyt. Minulle kumpikin asia oli tuttu vain kuulopuheiden perusteella.

Kyseessä oli Assembly Winter 2019 -tapahtuma, ikoninen tietokone- ja pelikulttuurin festivaali. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1992, ja se on alansa isoimpia tapahtumia maailmassa. Assembly on demoparty ja tietokonefestivaali, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa, kesällä ja talvella. Festivaali käsittää eri osioita. Yleensä niitä on kaksi: LAN-party ja demoparty. Nykyään tapahtumaan on lisätty elektroninen urheilu eli videopelien pelaaminen kilpailullisesti. LAN-party on tapahtuma, jossa osallistujat kokoontuvat samaan tilaan ja tietoverkkoon pelaamaan tietokonepelejä. Demoparty on tietokoneharrastajien alakulttuuri, jossa ohjelmoidaan näyttäviä visuaalisia efektiohjelmia, joihin kuuluu usein itse tehtyä musiikkia taustalle. Nyt järjestetyssä Assembly Winter 2019 -tapahtumassa järjestettiin konepaikan varanneiden kesken lanit ja lisäksi yleisö pääsi seuraamaan e-urheilua usealta näytöltä paikan päällä.

Messukeskuksen sisäänkäynnin jälkeen vierailija kävelee valtavaan halliin, joka on valaistu himmeästi ja jossa on tietokoneita siisteissä riveissä. Jokaista konetta miehittää yksi tai useampi pelaaja energiajuomien ja tyhjien ruokapakkauksien ympäröimänä. Useimmat ovat nähneet vaivaa ja koristelleet ympäristöä mitä mielikuvituksellisemmilla led-valoilla ja härpäkkeillä. Välillä kuulee spontaaneja huutoja ja hihkaisuja eri puolilta hallia. Tapahtuman aikana kuulin myös puhuttavan öisistä spontaaneista letkajenkkatansseista.

Tapahtuma on oivallinen esimerkki nykyajan yhteisöllisyydestä. Paikalla olleet nuoret tulevat muutaman kerran vuodessa yhteen tekemään asioita yhdessä samassa tilassa. Muuten toiminta tapahtuu verkon avulla yhteydessä erilaisilla nettipalstoilla. Verkossa leviävät myös pelivideot, dokumentit ja demot. Vain taivas on rajana näiden nuorien luovuudelle. Sen vuoksi ei olekaan ihme, että Assemblyn osallistujista on tullut tärkeitä toimijoita Suomen pelimarkkinoille muun muassa Rovion ja Supercellin kaltaisiin firmoihin.

Ensikertalaisena Assemblyn kävijänä oli hienoa nähdä, miten e-urheilusta oli saatu aikaiseksi elämys kuten mistä tahansa urheilusta. Juontajat elivät pelissä intohimoisesti, selostaen yleisölle pelin tapahtumia. Yleisö oli myös mukana isolla tunteella. Yksi ohjelmanumero oli tuttu minulle entuudestaan: tapahtuman kävijät jonottivat Ence -nimisen e-sport joukkueen nimikirjoituksia hiirimattoihin pitkässä letkassa. Näin olen itsekin toiminut useamman bändin kohdalla teini-ikäisenä ja vähän vanhempanakin. Assemblyssa on kaikkien vuosien jälkeen kyse edelleen yhdessäolosta ja aktiivisesta toiminnasta omassa yhteisössä.

Teksti: Tuomas Finne
Tuottaja, TSL
Video: Arthur Kallinen

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat