Konstikopasta apua ja iloa ikääntyville
Matkalaukkuun mahtuva kiertävä teknologianäyttely tutustuttaa ikäihmisiä pieniin laitteisiin, jotka voivat tehdä arjesta turvallisemman ja helpomman.
Dementoitunut isä soittelee keskellä yötä. Äiti ei enää lue kirjoja eikä näe pakkausmerkintöjä. Isovanhempi mursi lonkkansa, koska oli pudonnut tikkailta ollessaan vaihtamassa palovaroittimen paristoa.
Korkea ikä kaventaa elämää ja rajoittaa aktiivisuutta, mutta sen ei välttämättä tarvitse vaikuttaa niin paljon eikä niin aikaisin. Yllä mainitun kaltaisia ja monia muitakin ongelmia voi ratkaista tai lykätä erilaisilla apuvälineillä ja teknologialla.
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIin Ikäteknologiakeskuksen Konstikoppa sisältää tuotteita, jotka helpottavat ikääntyvien elämää monella tavoin. Se on valikoima apuvälineitä pakattuna isoon matkalaukkuun, jota kierrätetään ympäri maata ja esitellään ikääntyville, heidän läheisilleen ja esimerkiksi hoitoalan opiskelijoille.
Kuka tahansa voi tilata Konstikopan viikoksi lainaan esitelläkseen sitä vaikka itse kutsumilleen ihmisille, kunhan palauttaa sen Matkahuollon kautta joko VALLIin tai seuraavalle tilaajalle. Lainaaja voi olla yksityinen henkilö, tosin useimmat ovat yhdistyksiä, oppilaitoksia tai muita organisaatioita.
Ikäteknologiakeskus perustettiin vuonna 2015. Se syntyi silloisen Käyttäjälle Kätevä Teknologia -hankkeen (KäKäTe), jälkeen. Hanketta toteutti VALLI ry yhteistyössä Vanhustyön Keskusliiton VTKL:n kanssa. Konstikoppa kehitettiin osana hanketta.
Ikäteknologiakeskus osallistuu ikääntyville saavutettavan digitalisaation kehitystyöhön ja se tekee yhteistyötä muun muassa valtionhallinnon kanssa, jotta iäkkäiden käyttäjien tarpeet huomioitaisiin palveluissa, teknologiassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Helposti hankittavia tuotteita
Ikäteknologiakeskuksen erityisasiantuntija Kaisa Huuhtanen näyttää valkoisen kansion, jossa on kaikki tarvittava tieto Konstikopan tavaroiden esittelyä varten.
– Riittää, että osaa lukea, Huuhtanen sanoo.
Ainoa rajoitus Konstikopan lainaamiselle on, että sitä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Sen esittelystä ei saa periä pääsymaksua, poikkeuksen tekevät vain pääsymaksulliset ja kaikille avoimet messut.
Konstikopassa on 17 tuotetta, kaikki yksityisen ihmisen helposti hankittavia. Moni niistä löytyy marketeista tai rautakaupoista ja loput erikoisliikkeistä tai verkkokaupoista. Tuotteiden hinnat vaihtelevat riippuen ajankohdasta ja tuotteita myyvien yritysten mahdollisista kampanjoista. Pienimmät hinnat alkavat noin kymmenestä eurosta. Kalleimpia tuotteita ovat esimerkiksi noin parinsadan euron hintaiset älydosetti ja vuorokausikalenteri. Apuvälineiden hankintaan voi saada tukea esimerkiksi Kelalta tai useista järjestöistä.
Turvaksi ja muistin tueksi
Kaisa Huuhtanen on levittänyt Konstikopan valikoimaa ikään kuin messupöydälle. Ensimmäiseksi hän nostaa esille paristokotelon, joka voidaan yhdistää palovaroittimeen ja sijoittaa seinälle sopivalle korkeudelle. Paristo on helppo vaihtaa siihen ilman riskiä tikkailta putoamisesta.
– Tällainen kannattaisi hankkia joka kotiin, Huuhtanen sanoo.
Konstikopan tuotteet on jaoteltu eri teemojen alle. Paristokotelo kuuluu Kodin turvallisuus -teemaan kuten myös liesivahti. Elektronisen ovisilmän avulla näkee selvästi, kuka on oven takana. Ovi- ja ikkunahälytin hälyttää, jos ovi tai ikkuna avataan. Se myös kertoo omaishoitajalle, jos muistisairas läheinen lähtee ilmoittamatta ulos. Lyhytaika-ajastin huolehtii, ettei esimerkiksi silitysrauta unohdu päälle.
Muistin tueksi -teeman alta löytyy älydosetti, joka muistuttaa lääkkeen ottamisesta ja jonka avulla myös läheinen saa puhelimeensa viestin, jos lääke on jäänyt ajallaan ottamatta.
Vuorokausikalenterista on apua monelle muistisairaalle, jolla on ehkä ollut aiemmin tapana lähteä asioille aamuyöllä. Sen tabletin kokoiselle näytölle saa joko ison kellotaulun tai digitaalisen kellonajan. Siinä lukee päivämäärä isolla sekä PÄIVÄ, ILTA, YÖ tai AAMU, ja kalenteri myös sanoo sen ääneen.
Joihinkin vuorokausikalentereihin voi tehdä kalenterimerkintöjä ja niihin liittyviä hälytyksiä.
Tuotteiden koko rajoittaa valikoimaa
Yksinkertaiset muistuttimet helpottavat muistisairaan elämää ja vähentävät läheisen huolta. Esimerkiksi ulko-oveen asennettuun ja liiketunnistimella toimivaan pieneen laitteeseen voi äänittää omalla äänellä viestejä tyyliin: ”älä lähde yksin ulos”, tai ”muista avaimet ja puhelin”.
Kommunikaatio ja paikantaminen -kokonaisuudesta Kaisa Huuhtanen näyttää ensin Doron älypuhelinta. Se sopii parhaiten sille, joka ei ole aiemmin älypuhelinta käyttänyt. Dorolta saa myös peruspuhelimen ilman älyominaisuuksia.
Hienoimmat turvarannekkeet näyttävät älykellolta. Ne ovat vedenkestäviä, ja yhden napin painalluksella voi puhua puhelimeen ja hälyttää tarvittaessa apua, jos esimerkiksi on kaatunut suihkussa.
Kommunikaattori-kuulolaitteen voi sijoittaa palaverissa sopivaan paikkaan tai kotona vaikka television eteen ja kuunnella kovaksi säätämäänsä ääntä luureista ilman että naapuri häiriintyy.
Suurennuslasivalaisin mahdollistaa huonosti näkevälle pienenkin tekstin lukemisen. Niitä löytyy eri hintaluokista, kädessä pidettävästä isompaan pöytälamppuun.
Konstikopan valikoimaa rajoittaa matkalaukun koko.
– On paljon ikääntyvien elämää helpottavaa teknologiaa, jota mielellään esittelisimme, mutta joka ei mahdu matkalaukkuun. Esimerkiksi kevyt-, tuoli- ja porrashissi, pesevä WC-istuin ja laskeutuva keittiön kaapisto, Kaisa Huuhtanen sanoo.
Teksti
Kuva
Linkit
Lue lisää Valli ry:n sivuilta konstikopasta.