Donald Trump käyttää vaalikampanjassaan hyväkseen ihmisten heikkouksia.
Entä jos se on Trump?
Ei ole samantekevää kenet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi ensi marraskuussa. Johdossa ovat demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump.
Ei ole samantekevää kenet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi ensi marraskuussa. Esivaalit ovat käynnissä. Kesäkuussa demokraatit ja republikaanit valitsevat oman ehdokkaansa. Johdossa ovat Hillary Clinton ja Donald Trump.
– Työtä tekevät amerikkalaiset ovat pettyneitä ja vihaisia. He tuntevat olevansa syrjässä eivätkä tiedä siihen syytä, professori Susan Schurman sanoo.
Hän seuraa amerikkalaisen yhteiskunnan ja työelämän kysymyksiä Rutgersin yliopistossa New Jerseyssä. Professori Schurmanin erityisalueena ovat työmarkkinasuhteet ja työelämän erityisaiheet.
– Ihmiset ovat huolissaan toimeentulostaan, joten he turhautuvat. Heitä viehättää ehdokas, joka löytää kohteen vihalle, Schurman sanoo.
Tie amerikkalaiseen unelmaan ei ole helppo myöskään nuorille koulutetuille amerikkalaisille. Tyytymättömyys synnytti vuosikymmenen alussa Occupy Wall Street -liikehdinnän, joka heijastuu myös marraskuussa pidettäviin presidentinvaaleihin. Liike sanoo vastustavansa pankkien ja kansainvälisten rahoituslaitosten ylivaltaa ja vaatii läpinäkyvyyttä päätöksentekoon.
– Donald Trump sanoo, että ahdinko johtuu maahanmuuttajista ja presidentti Obaman harjoittamasta politiikasta. Bernie Sanders sanoo puolestaan, että kaikki johtuu rahasta ja Wall Streetistä, Susan Schurman kertoo.
Trump kokoaa populismillaan ääniä oikealta ja Sanders vasemmalta. Voisiko rääväsuinen oikeistopopulisti Trump nousta Yhdysvaltain presidentiksi vai matkaako Valkoiseen taloon demokraattiseksi sosialistiksi itseään kutsuva senaattori Sanders.
– Luotan amerikkalaiseen enemmistöön, että se näkee Trumpin puheiden läpi ja hän häviää vaalin, Schurman toivoo.
SANDERS HÄTYYTTELEE CLINTONIN KANNATUSTA
Vaikka esivaaleissa tapahtuu jatkuvasti ennakoimatonta, Susan Schurman olettaa, että marraskuun presidentinvaaleissa vaihtoehtoina ovat Hillary Clinton ja Donald Trump. Entinen First Lady on osoittanut sitkeytensä niin miehensä rinnalla seistessään kuin ulkoministerinäkin. Politiikan yllättävyyttä kuvastaa kuitenkin se, ettei Hillary Clintonin tie ensimmäiseksi naispuoliseksi presidentiksi ole ollutkaan helppo.
– Minun ikäluokkani naisille sukupuolella on kenties merkitystä, mutta ei ehkä nuoremmille naisille. Viime kädessä Clintonin asiaosaaminen ratkaisee, ei sukupuoli, Schurman sanoo.
Hillary Clintonin tiellä ennen kesäkuun ehdokasnimitystä on senaattori Bernie Sanders. Hän on pitkän linjan poliitikko, joka näyttää mukavalta mieheltä. Hän käyttää perinteistä työväenluokan retoriikkaa, mutta se puhuttelee lähinnä valkoisia. Yhdysvalloissa vähemmistöjen äänillä on merkitystä.
Sanders ei välttämättä yllä demokraattien ehdokkaaksi, mutta hän on tehnyt puolueelle hyvää kokoamalla taakseen koulutettuja nuoria.
– Sanders on tuonut esille ihmisten turhautumisen ja yhteiskunnan jakaantumisen, ja se on osasyynä hänen suosiolleen, Schurman uskoo.
Sanders ihailee pohjoismaista hyvinvointimallia ja puhuu sen puolesta. Samalla hän on pakottanut Clintonin nostamaan esille omia teemojaan.
LIKAINEN KAMPANJA
Donald Trumpin nouseminen republikaanien ykkösnimeksi on sekoittanut puoluetta.
– Republikaanit pelkäävät, koska kukaan ei tiedä mitä Trump presidenttinä tekisi, Susan Schurman sanoo.
Trumpin lausunnot muslimeista ja suunnitelmat muurin rakentamiseksi Meksikon rajan pintaan herättävät osassa äänestäjiä ihastusta, mutta monissa myös pelkoa ja inhoa. Trumpia on verrattu Le Peniin, jopa Hitleriin.
– Kampanjasta voi tulla hyvin brutaali ja likainen. Clinton yrittää pysyä asiasisällöissä. Trump käyttää hyväkseen ihmisten heikkouksia, Schurman arvioi.
Jo esivaalikampanjointi on ollut värikästä amerikkalaisellakin mittapuulla. Värikkyys tuo mukanaan viihdettä.
Susan Schurman on huolissaan politiikan uskottavuudesta.
– Nyt tarvitaan henkilö, joka pystyy vakuuttamaan keskiluokan ja työväenluokan yhteisistä arvoista.
Merja Leskinen
Kuva Istockphoto/andykatz
Lisää aiheesta
Katso professori Susan Schurmanin englanninkielinen haastatteluvideo.