Aurinkosähköpaneeleiden hinta on vajaan kymmenen vuoden aikana tippunut kolmasosaan entisestä.

05.05.2017
Yhteiskunta ja osallisuus

Sähköä auringosta

Kannattaisiko sähköttömälle mökille hankkia aurinkopaneelit? Asiantuntijan mielestä kannattaa. Käyttöönotto on helppoa. Lisäksi säästät rahaa.

Kannattaisiko sähköttömälle mökille hankkia aurinkopaneelit? Asiantuntijan mielestä kannattaa. Käyttöönotto on helppoa. Lisäksi säästät rahaa.

Mökillä käytettävät perussähkölaitteet – valaisimet, radio, tv, jääkaappi ja erilaiset laturit – kuluttavat vähän sähköä.

– Jos mökkiä käytetään keväästä syksyyn, paneelit riittävät ainoaksi energianlähteeksi oikein mitoitettuna. Jos mökkiä käytetään myös joulu–tammikuussa, tarvitaan joko karmea määrä paneeleita tai mieluummin jokin muu tuotantomuoto lisäksi, energia-alan tietokirjailija ja luennoitsija Janne Käpylehto sanoo.

MISTÄ SÄHKÖ TULEE?

Sähköä tuotetaan useilla menetelmillä. Energialähteet jaetaan uusiutuviin ja uusiutumattomiin. Uusiutumattomia energianlähteitä ovat muun muassa fossiiliset polttoaineet kuten öljy, maakaasu ja kivihiili.

Fossiilisia polttoaineita on kuitenkin rajallisesti, ja niiden polttamisesta syntyy ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä. Myös ydinvoima kuuluu uusiutumattomiin energialähteisiin.

Uusiutuvan energian tuotannossa hyödynnetään jatkuvia luonnollisia prosesseja kuten auringonvaloa, tuulta, virtaavaa vettä ja ilman ja maan lämpöä. Vaikka näitä hyödyntäisi rajattomasti, ne eivät aivan heti lopu.

– Kestävä energiajärjestelmä käyttää vain uusiutuvaa tuotantoa, johon maailmalla ja myös Suomessa ollaan nopeasti siirtymässä ilmastonmuutoksen mutta myös osin taloudellisista syistä, Janne Käpylehto sanoo.

Monet uusiutuvat lähteet – aurinko, tuuli ja vesivoima – eivät tarvitse polttoainetta. Aurinko tarjoaa uusiutuvaa energiaa vielä noin 4,5 miljardia vuotta.

– Aurinkoenergia tarkoittaa sen hyödyntämistä aurinkolämpönä tai aurinkosähkönä sekä passiivisesti eli miten päin esimerkiksi talot tai ikkunat asetetaan.

Myös maalämpö pinta-asennuksena on aurinkoenergiaa. Maalämpö porakaivo-asennuksena ja varsinkin mitä syvemmälle mennään, on puolestaan uusiutuvaa geotermistä energiaa.

SÄHKÖLASKUT ALAS

Aurinkosähköpaneeleiden hinta on vajaan kymmenen vuoden aikana tippunut kolmasosaan entisestä. Omaa aurinkosähköjärjestelmää kannattaa harkita erityisesti silloin, kun mökille ollaan hankkimassa sähköjä. Oman sähköjärjestelmän rakentaminen voi kuitenkin tuntua vieraalta ja hankalalta.

Kun sähköliittymän tilaa sähköyhtiöltä, saa kaiken valmiiksi asennettuna. Janne Käpylehto muistuttaa, että verkkosähköliittymän hankinta on kallista. Päälle tulevat sähkön käyttö- ja siirtomaksut.

– Myös aurinkopaneelijärjestelmän voi tilata valmiiksi asennettuna. Jos rakentaa järjestelmän itse, kustannukset laskevat ja samalla oppii tuntemaan järjestelmän toiminnan.

Paneeleissa ei ole liikkuvia osia ja niiden tekninen käyttöikä on pitkä.

– Kun järjestelmä toteutetaan fiksusti, se on lähes huoltovapaa.

Usein paneeleiden valmistaja takaa, että niiden teho on 25 vuoden käytön jälkeen 80 prosenttia alkuperäisestä. Mökin perussähkölaitteiden käyttämiseen sopiva aurinkovoimala maksaa vähemmän kuin verkkosähköliittymä.

– Tyypillinen mökkisysteemi maksaa 1 500–3 000 euroa. Jos ei tarvitse jääkaappia, niin silloin alle tonnilla saa järjestelmän, jolla valot, radio ja tv toimivat ja kännykän ja työkalujen laturit saa ladattua.

Lämmittäminen sen sijaan vie runsaasti energiaa. Hetken aikaa päällä olevat veden- ja kahvinkeitin ovat käytettävissä aurinkovoimalalla, mutta käyttöveden lämmitykseen soveltuva aurinkovoimala on jo poikkeuksellisen suuri.

– Aurinkosähkö onkin kesämökille loistava, jos lämmitysmuoto on puu. Tärkeintä on kysyä itseltään, mitä sähkölaitteita haluaa käyttää ja kuinka usein.

Kun käytettävien sähkölaitteiden kulutuslukemat lasketaan yhteen, saadaan arvio vuorokausikulutuksesta. Mökillä saattaa kulua 10 tai 2 000 wattituntia sähköä vuorokaudessa.

VERKKOON VAI OMA JÄRJESTELMÄ

Sähköverkon ulkopuolella oleva mökkisähköjärjestelmä varaa tuotantoa akkuihin, josta sitä hyödynnetään riippumatta siitä, paistaako aurinko vai ei.

– Tällainen saarekejärjestelmä sopii paikkoihin, jossa sähköverkkoa ei ole – kesämökille, purjeveneeseen, tutkimusasemalle tai erilaisten mittalaitteiden sähköistämiseen.

Valtakunnan verkkoon liitetyssä voimalassa taas akkuja ei vielä käytetä ja järjestelmä on muutenkin hyvin erilainen kuin kesämökillä.

– Hintojen laskun vuoksi omasta aurinkovoimalasta on tullut kiinnostava hankinta omakotitaloon, taloyhtiöön tai liikekiinteistöön. Omakotitalossa nyrkkisääntönä on, että hankinta on taloudellisesti kannattava, jos käyttöveden lämmittämiseen käytetään sähköä joko suoraan tai lämpöpumpun kautta, Käpylehto tiivistää.

Öljylämmitys- tai kaukolämpö -omakotitalossa kannattavuus on hieman haasteellinen.

Myös taloyhtiöissä on herätty pohtimaan aurinkovoimaa. Ensimmäiset toteutukset ovat sellaisia, jossa aurinkosähköllä korvataan kiinteistösähköliittymän ostosähköä.

– Yksittäinen kerrostalohuoneisto ei kuluta riittävästi, jotta hommassa olisi järkeä. Ja katolle pitää paistaa lähes esteettömästi aurinko, Janne Käpylehto huomauttaa.

Sähköverkkoon liitetty järjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että käyttää itse suurimman osan tuotetusta sähköstä. Valtakunnan verkkoon myydystä ylimääräisestä sähköstä saa, ainakin toistaiseksi, huonon hinnan.

Finlandia-talon aurinkopaneelit ovat esimerkki valtakunnan verkkoon liitetystä järjestelmästä. Finlandia-talon katolle asennettiin vuoden 2016 aikana 180 aurinkopaneelia. Niiden ansiosta yksittäisten tuntien aikana ostosähkön osuus voi kesällä pudota jopa 25 prosenttia aikaisempaan verrattuna. Helsingin kaupunkipyörien lainausasemat saavat käyttövirtansa käyttöpaikkakohtaisista aurinkopaneeleista.

 

Natasha Petrell
Kuva: Istockphoto

 

Lue lisää

Mökille sähköt auringosta ja tuulesta

Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen

Aurinkosähköä kerrostaloon

Janne Käpylehdon Pienenergiaa -sivusto

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:n ilmastoinfon sivusto aurinkosähköstä

 

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat