As times go by -valokuvanäyttely on nähtävillä Kotkan Valokuvakeskuksessa 6.–29.5.2016.

02.05.2016
Kulttuurikenttä

Valokuvanäyttely syntyy tuhansista kuvista

Näyttelyn työstäminen vaatii kärsivällisyyttä. Pekka Beloff kävi läpi ottamiaan kuvia kahdenkymmenen vuoden ajalta. Kuvista valikoitui parhaat ja käyttökelpoisimmat Kotkan Valokuvakeskuksen näyttelyyn.

Näyttelyn työstäminen vaatii kärsivällisyyttä. Pekka Beloff kävi läpi ottamiaan kuvia kahdenkymmenen vuoden ajalta. Kuvista valikoitui parhaat ja käyttökelpoisimmat Kotkan Valokuvakeskuksen näyttelyyn.

Kotkan Valokuvakeskuksessa taiteilijat hoitavat itse järjestelyt. Töitä tehdään talkoohengessä. Pekka Beloffille tällainen toimintatapa sopii. Valokuvanäyttely As times go by avautuu yleisölle toukokuun kuudentena päivänä.

beloff3\Beloff on graafikko ja valokuvaaja. Hän on tehnyt free lancerina töitä lukuisille yrityksille ja yhteisöille. Töitä on ollut aiemmin esillä parissa Suomen Akatemian näyttelyssä.

Kotkan kuvien valinta vei Beloffilta parisen kuukautta. Kansan Sivistysrahaston apuraha auttoi kuvien tulostamisessa. Ennen kuin näyttelyyn asti päästiin, takana oli monta kuvausreissua, aurinkoisia ilmoja ja samoja kellonaikoja, jotta valaistus olisi sama.

– Kuvasin kahdeksansataa ruutua Helsingissä Pasilan asemalla olevasta höyryveturista. Tuli ikuistettua se veturi pala palalta, Beloff vitsailee.

KIVEN PINTA KIEHTOO

Näyttelykuvat ovat tekstuurikuvia. Tekstuuri tarkoittaa pinnan ulkonäköä, kuten esimerkiksi ihon tai kiven rakennetta kuvissa. Kun tekstuuria vahvistetaan, voidaan näin korostaa kuvauskohteen ominaispiirteitä.

Pekka Beloff kertoo, että näyttelyä valmisteltaessa suurin työ on ollut yhdisteltävien kuvien valinta parinkymmenen vuoden aikana kerääntyneiden tuhansien vaihtoehtojen joukosta. Itse yhdisteltyjä kuvia hän on tehnyt neljän vuoden ajan.

Hän yhdistää töissään muun muassa henkilöhahmoja ja kalliopiirroksia.

– Kivi elää ja muuttuu riippuen säästä tai vuoden- ja kellonajasta. Kalliopintojen kuvaaminen on löytämisen iloa ja hetkessä elämistä, Beloff sanoo.

Ihmiset ovat käyttäneet kalliopintoja viestintään vuosituhansien ajan. Beloffin luontokuvaus alkoi yhdessä veljen kanssa. Tämä kuvasi lintuja ja kiikaroi taivaalle. Pekka konttasi kallioilla jalustan ja makrolinssin kanssa ja tuijotti alaspäin.

– Kalliomaalaukset ovat minulle ihmisen jälkiä luonnossa, ihmisen ensimmäisiä kommunikaatiotapoja puheen jälkeen, Beloff sanoo.

LAPSET MUKAAN NÄYTTELYYN

Valokuvaajalla on aina oma näkemyksensä kuvan sisällöstä. Beloff ei pahastu, jos katsojat heijastavat hänen kuviinsa omia tulkintojaan.

Hän toivoo, että vanhemmat ottaisivat lapset ja nuoret mukaan näyttelyyn.

– Pienilläkin lapsilla on kännykät. Toivoisin, että he oppisivat kuinka kuvaa voi käyttää myös toisella tavalla perinteisestä kuvauksesta poiketen, hän sanoo.

Pekka Beloff uskoo, että lapset ja nuoret voivat tuoda esiin omia henkilökohtaisia näkemyksiään kuvasta tai ympäröivästä yhteiskunnasta.

As times go by -valokuvanäyttely on nähtävillä Kotkan Valokuvakeskuksessa 6.–29.5.2016. 

Merja Leskinen

Lue myös