Tubetus tuli jäädäkseen
Suomalaisten nuorten idoleista yhä useampi on tubettaja. Suosion avaimet ovat samankaltaisuus, aitous ja vuorovaikutus.
Tubettajien suosion avaimet ovat samankaltaisuus, aitous ja vuorovaikutus.
Suomalaisten nuorten idoleista yhä useampi on tubettaja, kertoi Tubecon-tapahtuman teettämä kysely viime vuonna. Tubettajien olemassaoloon havahtuvat yhä useammin myös ihmiset, jotka eivät ole koskaan nähneet yhtään heidän tekemäänsä videota. Vai pitäisikö puhua vloggaajista?
Tampereen yliopiston mediatutkija Elina Nopparin mukaan vloggaaja on tubettajaa varhaisempi termi, jota käytettiin omasta elämästään videoblogia pitäneestä henkilöstä. Esimerkiksi muotia ja sisustusta käsittelevät videot kuvattiin usein kotona, ja ne voitiin julkaista millä blogialustalla tahansa.
– Tubettajista alettiin puhua siinä vaiheessa, kun ilmiö muuttui astetta ammattimaisemmaksi. Tubettajat julkaisevat Youtubessa videoita, joista monet ovat tarkkaan käsikirjoitettuja, suunniteltuja ja tuotettuja, Noppari kertoo.
Tubettaja luo Yutubeen kanavan, jonka tilaajaksi kuka tahansa voi ryhtyä. Kanavien sisältö vaihtelee videopäiväkirjasta pelivideoihin, huumorisisältöihin, tuotearvioihin ja erilaisiin opetusvideoihin eli tutoriaaleihin. Usein tubettajat tekevät yhteistyötä kaupallisten toimijoiden kanssa.
– Tubettajilla on tarkka koodisto siitä, miten esimerkiksi eri tuotteita voi esitellä. Katsojalle on tehtävä selväksi, että kyse on kaupallisesta yhteistyöstä.
LÄHEISYYS JA VUOROVAIKUTUS KOUKUTTAVAT
Tubettajien suosio kumpuaa ennen kaikkea vertaisuuden kokemuksesta.
– Heidät koetaan läheisiksi. Ainahan nuorilla on ollut erilaisia idoleita, nyt fanituksen kohteet vain nousevat Youtube-maailmasta. Tubettaja voidaan kokea samantapaiseksi kuin oma itse, ei niin etäiseksi kuin näyttelijät tai laulajat, Elina Noppari sanoo.
Vaikka moni tubettaja miettii tarkkaan imagoaan ja brändiään, heidän videonsa koetaan autenttisiksi ja vilpittömän oloisiksi.
– Ihmisiä houkuttelee se ajatus, että he näkevät jonkun ihmisen sellaisena kuin tämä oikeasti on. Sama nähdään tosi-tv:n suosiosta.
Tubettamiseen liittyy usein aktiivinen vuorovaikutus yleisön kanssa. Tubettajat voivat julkaista erilaisia haasteita ja kilpailuja sekä järjestää meet&greet-tapahtumia, joissa suosikkitubettajaansa pääsee tapaamaan. Tykätyille videoille tehdään jatko-osia ja yleisön kysymyksiin vastataan.
– Seuraajat voivat kokea olevansa osa tubettajan elämää ja että heidän palautteellaan on merkitystä. Vuorovaikutukseen voi toki liittyä myös ikäviä piirteitä kuten kiusaamista, negatiivista palautetta ja vihapuhetta, Noppari sanoo.
ASENTEIDEN MUOKKAAJIA
Tubettajat ovat nuorille paitsi esikuvia, myös mielipidevaikuttajia. Heidän tarjoamansa vertaistuki voi antaa nuorelle rohkeutta kohdata omia ongelmiaan ja puhua niistä.
– Varsinkin viime vuosina osa tubettajista on rohkaistunut käsittelemään henkilökohtaisia teemoja kuten syömishäiriöitä tai masennusta. Sillä voi olla nuorelle todella iso merkitys, jos oma idoli ja nuorten keskuudessa julkinen hahmo puhuu vaikeasta asiasta, Elina Noppari sanoo.
Periaatteessa tubettaja voisi käyttää suosiotaan myös kyseenalaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi tietyn poliittisen viestin levittämiseen. Perinteisellä medialla on Journalistin ohjeet ja Julkisen sanan neuvosto, mutta tubettajilta vastaavaa valvontaa ei löydy.
Nopparin mukaan Brasiliasta löytyy esimerkki, jossa 22-vuotias Youtube-tähti Kim Kataguiri valittiin äänivyöryllä maan kansalliskongressiin. Toistaiseksi suomalaiset tubettajat ovat kuitenkin välttäneet ottamasta selkeää poliittista kantaa. Liian kärkevät viestit voisivat karkottaa kaupallisia yhteistyökumppaneita.
– Korostaisin uhkakuvien sijaan mahdollisuuksia, sillä nuoria syytetään usein poliittisesti passiivisiksi. Tubettaminen on heille mahdollisuus miettiä, miten he toimivat poliittisina vaikuttajina verkossa.
Nopparin mukaan tubettajat tiedostavat olevansa roolimalleja, ja he toimivat sen mukaisesti.
– Toki he voivat ajatella asioista eri tavalla kuin aikuiset esimerkiksi siitä, mikä on soveliasta tai mistä on ok puhua julkisesti.
RAHAA HELPOLLA?
Perinteisessä mediassa tubettajia koskevat jutut keskittyvät usein näiden tuloihin. Elina Noppari epäilee takana olevan ajatuksen, jonka mukaan tubettajat saisivat helppoa rahaa.
– Suosituimmat tubettajat tekevät törkeän määrän töitä omien somekanaviensa eteen. Sitä ei ihan ymmärretä, koska ulkoisesti näyttää usein siltä, että tässä vain heitetään rennosti hauskaa läppää.
Raha on vain harvan tubettajan ensisijainen motiivi videoiden tekemiseen. Sen sijaan syitä voivat olla esimerkiksi oman osaamisen jakaminen, videoiden tekeminen arjen pakokeinona, vuorovaikutus ja yhteisöllisyys, halu auttaa muita tai hauskanpito.
TULEVAISUUS TURVATTU?
Elina Noppari uskoo tubettajien tulleen jäädäkseen. Suuri muutos voisi tapahtua vain, jos alustana toimivalle Youtubelle tapahtuisi jotain.
– Yksi uhkakuva on, että tekijänoikeuslainsäädännön kiristyminen tekee videoiden tekemisestä mahdotonta.
Haaste on myös se, miten suosioon nousseet tubettajat onnistuvat taitojen ja kunnianhimon kasvaessa säilyttämään aitoutensa.
– Tubettajien videot eivät saa olla liian ammattimaisen näköisiä. Niissä kiehtoo se tietty rosoisuus. Se on sellaista tasapainoilua.
TUBETAN, SIIS OLEN -TYÖPAJA
Myös TSL järjestää koulutusta tubetuksesta osana kulttuurien välistä Kuvassa keskellä -mediaprojektia. Tubetuksen maailmaan opastaa tubemestari ja muusikko Hassan Maikal. Koulutus järjestetään maaliskuussa 2019 TSL:n studiossa Helsingin Hakaniemessä. Workshopissa opetetaan kuvauksen parhaat niksit, vaikuttamisen keinot, esiintymistä kameran edessä sekä editointia. Lue lisää koulutuksesta täältä.
Jenni Meronen
Kuva: Pixhill.com Sergey Nivens
Suosittuja tubettajia:
Mentaalisavuke
Mariieveronica
Lakko
Roni Back
Papananaama
Mansikka
Tuure Boelius
Mmiisas