09.08.2019
Yhteiskunta ja osallisuus

Tämän ajan kansanvalistaja

Kirjailija ja ohjaaja Juha Hurme rohkaisee etsimään omaan polkuaan. Oman tietämättömyyden tunnistaminen auttaa kuuntelemaan herkemmin toista, kirjoittaa Merja Leskinen Näkökulmassa. 

Kirjailija ja ohjaaja Juha Hurme rohkaisee etsimään omaan polkuaan. Oman tietämättömyyden tunnistaminen auttaa kuuntelemaan herkemmin toista, kirjoittaa Merja Leskinen Näkökulmassa. 

Kirjailija Juha Hurmeen teos Nyljetyt ajatukset on verratonta lukemista. Erityisesti kesällä ja lomalla. Kirja kertoo kahdesta äijästä, Köpistä ja Aimosta, jotka lähtevät soutamaan Kustavista Kokkolaan oopperaan. Matka venähtää Hailuotoon asti ja sen aikana käydään monenmoisia keskusteluja.

Kristiinankaupungin hujakoilla Köpi antaa tehtävän soutajakaverilleen Aimolle.

Oletetaan ihminen. Olkoon nainen. Nuori nainen. Asukoon Suomessa, aivan sama missä. Aivan sama, onko työssä vai työtön, syntyperäinen vai muualta tullut, lesbo vai hetero, parisuhteessa vai sinkku. Aivan sama, minkä näköinen hän on, mutta sisäisesti hän on kaunis ja hänen henkiset hartiansa ovat leveät. Sinun pitäisi pitää puhe tämmöiselle naiselle, olkoon hän nimeltään Muija. Mitä sinä sanoisit Muijalle?

Aimo miettii hetken ja aloittaa puheensa.

Kuulepa Muija, nyt on korkea aika vähän terästäytyä ja alkaa tosissaan valmentautua kovaan elämänleikkiin, josta suurin osa on vielä edessäsi, ellet satu kohta kuolemaan. Älä ajattele ikinä olevasi tyhmä tai viisas, ajattele olevasi siltä väliltä. Siten pysyt liikenteessä viisauden suuntaan.

Juha Hurmeen kirjassa on humaania viisautta, jossa lukijan iällä, sukupuolella tai taustalla ei ole väliä. Samaa pohdiskelevaa viisautta on hänen muissakin teoissaan. Palkittu teos Niemi on hurmaava kuvaus maailmankaikkeuden kulttuurihistoriasta ja kansakunnan kasvusta tällä jumalan hylkäämällä niemimaalla.

Hurme on hyvä esimerkki ihmisestä, joka on perehtynyt lukemattomiin asioihin, on pohdiskellut lukemaansa ja kuulemaansa, on kyseenalaistanut ja muodostanut käsityksiä, ja mikä tärkeintä, osaa tiivistää ajatuksensa virkkeiksi ja puheiksi, jota kuka tahansa pystyy ymmärtämään. Jos jaksaa paneutua kuulemiseen. Tai lukemiseen.

Mutta mitä Aimo sanoo Muijalle?

Älä ikinä käperry omaan napaasi! Hanki laajaa ja monipuolista tietoa siitä, mitä maailmassa on sanottu ja tehty, tutki sitä harkiten, pohdi huolellisesti, seulo selkeästi ja muunna rauhallisesti teoiksi. Näin opiskelet todellisen minäsi ääriviivoja maailmasta, et itsestäsi käsin.

Tästähän puhuivat sivistysliikkeen perustajat ja myöhemmät toimijat. Hurme porskuttelee Väinö Voionmaan, Miina Sillanpään, Yrjö Kallisen, R.H. Oittisen jalanjäljillä.

Aimo eli Hurme kirjoittajana rohkaisee kanssaihmistä ottamaan selvää, erehtymäänkin, oppimaan virheistä. Pääasia, ettei toimi aina viimeisen päälle vaan uskaltaa. Aimo tormuuttaa Muijaa.

Älä pelaa varman päälle, vaan eksy mielelläsi ihmiselon oudoille syrjäpoluille. Iloitse menettäessäsi päivittäin muutamia varmuuksia. Opit pian ymmärtämään, että elämästä saa enemmän irti, jos on hieman kaistapäinen.

Tässä ajassa ihaillaan paljon pinnallista kauneutta ja komeutta, menestyksen tuomaa vaurautta, tehokkuuden aiheuttamaa kiireisyyttä, koheltamistakin pohtimisen sijaan. Välivuodet lukion ja ammattiin opiskelun välissä eivät ole toivottavia kansantalouden näkökulmasta. Eivät olekaan, mutta ovatko nuoren oman polun etsijän näkökulmasta? Ajattelematta budjettialijäämiä Hurme rohkaisee hortoilemaan ja eksymään.

Älä kavahda helvettiä, Muija! Helvetti on aina kiinnostavampi kuin paratiisi, jossa kaikki ajatteleminen on tarpeetonta. (Se se vasta olisi yhtä helvettiä!). Ongelmat ovat syy elää, ongelmaton olotila on loppu, tylsyys, tuho.

Runoilija ja näytelmäkirjailija Bertolt Brecht kehotti aikanaan opiskelemaan perusasioita. Mahdollisuus opiskeluun on oltava jokaisella. Siitä työväenliike on pitänyt vuosikymmeniä huolen. Sivistysliike on sata vuotta hoitanut vapaan sivistystyön tonttia rohkaisemalla kansaa opiskeluun minkä ikäisenä tahansa. Punavihreä hallitus on jälleen nostanut koulutuksen asialistan kärkeen. Nähtäväksi jää miten vapaata sivistystyötä ja kulttuuria huomioidaan valtion budjetissa.

Juha Hurme, kuva: Stefan Bremer

Hurme on kirjailija ja ohjaaja, hän ottaa aseikseen tai työvälineikseen taiteilijan keinot muistuttaessaan Muijalle perässähiihtäjistä.

Suostu seisomaan vain niiden joukoissa, jotka eivät suostu seisomaan missään joukoissa. Älä väheksy pientä äläkä kumarra suurta. Jollei verrata alalaitoja vaan ainoastaan ylälaitoja, voidaan legopalikka tehdä pilvenpiirtäjää korkeammaksi.

Juha Hurme on tämän päivän kansanvalistaja. Medialukutaito on tärkeää tänä päivänä, kun jokaisella meistä on sosiaalisen median kautta oma mediakanava käytössään. Oman tietämättömyyden tunnistaminen auttaa myös kuuntelemaan herkemmin toista. Juha Hurme sen osaa tiivistää.

Ole aina epävarma asemastasi maailmassa. Niinpä et ikinä tohdi valaa sanojasi sementtiin julistukseksi, uhoksi ja uhkailuksi. Sillä tiedäthän sinä, Muija, että pysyvää koordinaatistoa ei ole eikä tule. Tiedät, että toisen lattia on toisen katto. Tiedät, ettei taitavaa väärennöstä voi erottaa aidosta. Mitä enemmän tiedät, sitä valtavammaksi kasvaa tietämyksesi asioista, joista et voi tietää mitään.

 TSL juhlii 100-vuotista sivistystyötään perustamispäivänään 1.9.2019 Opi perusasiat -konsertilla, jossa Koiton Laulu kantaesittää kirjailija Juha Hurmeen Nyljetyt ajatuksen -kirjan tekstiin pohjautuvan kuoroteoksen, jonka on säveltänyt kuorojohtaja Tomas Takolander. Solistina on bassobaritoni Antti Mähönen. Lippuja on saatavilla Tiketistä. 

Merja Leskinen
Kirjoittaja on Aikamerkin vastaava toimittaja

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat