03.10.2019
Yhteiskunta ja osallisuus

Onko pinkki kalliimpaa?

Samanveroinen tuote, eri hinta. Maailmalla kohutussa ”pinkkiverossa” ei asiantuntijoiden mukaan ole kyse tietoisesta naisten syrjinnästä, vaan kysynnän ja tarjonnan laista.

Valokuvassa on vierekkäin kaksi lasten Ryhmä Hau -pyöräilykypärää, sininen ja kukilla koristeltu vaaleanpuna-violetti. Sinisen hinnaksi on merkitty 20,49 dollaria, vaaleanpunaisen 25,49.

Huffington Post -lehden Yhdysvalloista löytämässä esimerkissä on kyse pink tax -ilmiöstä, joka on tänä vuonna noussut kansainväliseksi puheenaiheeksi. Se tarkoittaa, että naiset maksavat samanveroisista tuotteista miehiä enemmän.

New Yorkin kaupungin vuoden 2015 vertailun mukaan naisille suunnatut tuotteet maksoivat seitsemän prosenttia enemmän kuin miesten vastaavat. Ranskassa esimerkkejä hintaeroista listataan niille omistetussa Woman tax -blogissa.

Kuluttajaliitto ilmoitti vuonna 2016 aikovansa selvittää ilmiön laajuuden Suomessa. Tutkimusta ei ole toistaiseksi kuitenkaan tehty. Kun Etelä-Suomen Sanomat vertaili samana vuonna hintoja Lahdessa, naisten tuotteet maksoivat keskimäärin kolme euroa enemmän.

EI SYRJINTÄÄ VAAN KULUTTAJAN VALINTA

Tasa-arvovaltuutettu ei juuri saa sukupuoleen perustuvaan hinnoitteluun liittyviä yhteydenottoja, ylitarkastaja Miko Lempinen kertoo.

– Yksi tapaus oli sellainen, että kaupassa oli erikseen miesten ja naisten varsiterät. Pakkauksessa ei lukenut sukupuolta, mutta kauppias oli merkannut ne hyllyyn. Niissä oli merkittävä hintaero.

Tällainen jaottelu ei Lempisen mukaan sido kuluttajaa, vaan hän voi valita kumman tuotteen tahansa. Sama koskee kauppiaan tekemää jakoa esimerkiksi tyttöjen ja poikien leluihin.

– Olemme katsoneet, ettei se siksi ole tasa-arvolain mukaista syrjintää. Tärkeintä on, että tavarat ja palvelut ovat vapaasti kaikkien saatavilla.

Tasa-arvolain mukaan samalle tuotteelle tai palvelulle ei saa olla kahta eri hintaa asiakkaan sukupuolesta riippuen.

– Parturiliikkeet saattavat kuitenkin edelleen kieltäytyä palvelemasta naista, vaikka tämä haluaisi nimenomaan parturileikkauksen. Tasa-arvovaltuutettu on linjannut, että se on tasa-arvolain vastaista, Lempinen sanoo.

Muitakin edistysaskelia on otettu. Esimerkiksi henkilöautojen liikennevakuutuksista ei vuoden 2012 jälkeen ole enää saanut laskuttaa naisia enemmän kuin miehiä.

TAMPONIVERON POISTO TYRMÄTTIIN

Pink tax -ilmiöön liitetään usein niin sanottu tamponivero. Se tarkoittaa, että naisille välttämättömiä kuukautissuojia verotetaan korkeimman arvonlisäveroprosentin mukaan.

EU-parlamentti on suositellut tamponiveron poistoa, mutta valtiovarainministeri Mika Lintilän mukaan verokannan alentaminen ei kuulu hallitusohjelmaan.

–Tasa-arvovaltuutettu ei ole ottanut asiaan kantaa. Lähtökohtaisesti tavoite alentaa tamponiveroa on ymmärrettävä, mutta kysymys on veropolitiikasta ja sen linjauksista, Lempinen sanoo.

KYSYNNÄN JA TARJONNAN LAKI

Sosiologian professorin Terhi-Anna Wilskan mukaan tuotteiden valmistajat ja kauppiaat eivät tietoisesti pyri syrjimään naisia.

– Tuotteille on eri markkinat. Joillain tuotteilla, kuten kosmetiikalla, on kovempi kysyntä naisten keskuudessa, jolloin niistä voi ottaa kovemman hinnan.

Wilskan mukaan voi kysyä, ovatko vaikkapa päällisin puolin identtisiltä näyttävät miesten ja naisten varsiterät samanlaisia myös ominaisuuksiltaan.

– Niiden käyttötarkoitushan on erilainen, naiset saattavat ajaa niillä vaikkapa intiimialueita. Ja onhan miehillä jo erilainen ihokin.

Useita tuotteita markkinoidaan naisille luksuksena, jolloin ne sisältävät erilaisia hoitavia elementtejä. Vaikka mikään ei estä naista ostamasta miesten tuotetta, Wilska ei usko kaikkien tekevän hintavertailua tuotteiden välillä.

– Ehkä he ajattelevat, ettei toinen tuote sovellu naisille. Useinhan ne myös muotoillaan esteettisesti ja eri värein. Se varmasti ohjaa ajattelua.

Usein esitetyn väitteen mukaan naisille tehtävät tuotteet kuten vaatteet ovat miesten vaatteita heikkolaatuisempia. Wilskan mukaan naisille on kuitenkin tarjolla enemmän huonolaatuista pikamuotia yksinkertaisesti siksi, että naiset ostavat sitä.

– Miehet ovat usein valmiimpia maksamaan laadusta. He tyypillisesti ostavat harvemmin ja kunnollista.

MIESTEN MAAILMA

Pink tax on vain pieni osa laajempaa ilmiötä, jossa maailma on lähtökohtaisesti suunniteltu miehille. Caroline Criado-Perezin maaliskuussa julkaistu kirja Invisible woman havainnollistaa, miten tämä hankaloittaa naisten elämää ja voi pahimmillaan olla hengenvaarallista.

Koska esimerkiksi törmäysnukeilla on keskikokoisen miehen ruumiinrakenne, on naisella auto-onnettomuudessa suurempi todennäköisyys loukkaantua tai kuolla, Criado-Perez väittää. Niin tiiliskivet kuin älypuhelimet on suunniteltu miehen käteen sopiviksi ja toimistojen ilmastointi säädetty miesten mukavuuden mukaan, eikä puheentunnistusohjelma välttämättä tunnista naisääntä.

Usein laitteiden suunnittelussa näkyy sukupuoliin perinteisesti liitetty työnjako. Wilskan mukaan tietotekniikka on tyypillisesti mustaa, harmaata ja funktionaalista, kun taas kodinkoneissa on enemmän vaaleaa ja pyöreitä muotoja.

Myös erilaisten työkalujen ajatellaan usein olevan miehen ostamia ja käyttämiä tuotteita. Naisen voikin olla hankala löytää riittävän kevyttä moottorisahaa tai sopivan kokoisia turvakenkiä.

– Minusta Suomessa on kuitenkin jo päästy tässä asiassa eteenpäin. Meidän tytöille ainakin ostettiin oma työkalusetti, kun he muuttivat omaan kotiin, Terhi-Anna Wilska kertoo.

Jenni Meronen
Kuva: Istockphoto

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat