Google, SAK ja TSL yhteistyöhön
SAK käynnistää Googlen tuella koulutusohjelman, joka auttaa työntekijöitä sopeutumaan työpaikoilla tapahtuvaan muutokseen. Koulutuksen käytännön organisoinnista vastaa TSL.
SAK käynnistää Googlen tuella koulutusohjelman, joka auttaa työntekijöitä sopeutumaan työpaikoilla tapahtuvaan muutokseen. Koulutuksen käytännön organisoinnista vastaa TSL.
Google.org lahjoittaa kaksi miljoonaa dollaria innovaatiosäätiö Nestalle. Rahalla järjestetään koulutusta yhteistyössä ammattiliittojen kanssa Suomessa ja neljässä muussa maassa. Suomen lisäksi koulutus käynnistyy Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Belgiassa.
Viime keväänä Google ja SAK julkaisivat yhteisen keskustelupaperin, jossa hahmoteltiin toimenpiteitä jatkuvan oppimisen yhteiskunnan rakentamiseksi. Nyt brittiläinen innovaatiosäätiö Nesta käynnistää yhdessä SAK:n kanssa Googlen hyväntekeväisyyteen keskittyvän organisaation osan eli Google.orgin tuella ohjelman nimeltä FutureFit. Ohjelma tukee työntekijöitä oppimaan uusia taitoja, jotka auttavat heitä sopeutumaan työpaikoilla tapahtuvaan muutokseen.
Koulutuksen käytännön organisoinnista vastaa Työväen Sivistysliitto. Koulutus toteutetaan 30–35 työpaikalla eri puolilla Suomea teollisuuden, logistiikan ja palvelualan yrityksissä. Kukin koulutusjakso kestää kahdesta neljään työpäivää.
– TSL on ylpeä siitä, että se saa olla toteuttamassa FutureFit – koulutusohjelmaa Suomessa Googlen ja SAK:n kumppanina, TSL:n pääsihteeri Jouko Muuri sanoo.
FutureFit-ohjelma tarjoaa koulutusta työntekijöille, joiden työ muuttuu nopeimmin automatisaation tai digitalisaation takia. Esimerkkejä tällaisista työtehtävistä ovat hallinnolliset työt, tuotanto ja palvelusektori.
Jouko Muuri muistuttaa, että digitalisaatio on jo läsnä arjessa ja työpaikoilla. Työtä järjestetään uudelleen alustojen avulla ja työsuhteiden luonne sekä usein myös työn sisältö muuttuu aiempaa vaikeammaksi hahmottaa. Työpaikoille tarvitaan lisää valmiuksia kohdata digitalisaatio sen eri olomuodoissaan.
– Yhdessä työnantajan kanssa tulevaan valmentautuen digitalisaatio auttaa työelämää uudistumaan, niin että molemmat osapuolet voittavat, Muuri sanoo.
Koulutuksessa käytetään uudenlaisia metodeja, kuten nano-oppimista, pelillistämistä sekä koneoppimiseen perustuvia oppimistyökaluja. Ohjelma tuottaa samalla aineistoa siitä, millaiset asiat vaikuttavat oppimiseen ja motivaatioon.
Lisätietoja: pääsihteeri Jouko Muuri, 040 5539565