– Ammattiyhdistysliike on tiukoilla joka puolella, filippiiniläinen ay-aktiivi Joanna Coronacion toteaa.

23.11.2015
Yhteiskunta ja osallisuus

Filippiiniläinen ay-aktiivi haastaa jättiyrityksen

Joanna Coronacion aloitti hampurilaispihvien paistamisen 19-vuotiaana McDonald´sissa Manilassa. Nyt 26-vuotiaana hänen työnään on parantaa nuorten työntekijöiden asemaa jättiyrityksessä.

Joanna Coronacion aloitti hampurilaispihvien paistamisen 19-vuotiaana McDonald´sissa Manilassa. Nyt 26-vuotiaana hänen työnään on parantaa nuorten työntekijöiden asemaa jättiyrityksessä.

McDonald’s on tunnettu eri puolilla maailmaa. Nuorta työvoimaa käyttävä yritys on myös kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen silmälläpidon alla.

– McDonald’s hakee työntekijöikseen lähinnä nuoria opiskelijoita nollasopimuksilla, Joanna Coronacion Filippiinien ay-keskusjärjestö SENTROsta sanoo.

Joanna Coronacion tai filippiiniläisittäin Nice tietää, mistä hän puhuu. Kun vierastyöläisenä perhettään elättänyt isä menetti työpaikkansa Japanissa, Nice joutui keskeyttämään opinnot yliopistossa. Hän hakeutui töihin McDonald’siin.

– Yritys lupaa lisätienestejä, mutta monelle nuorelle se on yksinkertaisesti keino pysyä hengissä opiskelujen ohessa, Nice kertoo.

Metro-Manilan alueella McDonald’s maksaa työntekijälle euron tunnilta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella palkkaa saa vähemmän.

TYÖLAINSÄÄDÄNTÖÄ KIERRETÄÄN

Aloittaessaan McDonald’silla yhdeksäntoistavuotias Joanna Nice huomasi nopeasti, että työnantaja ei aina noudata maan työlainsäädäntöä tai työsuojelun säännöstöä. Nuoret joutuvat tekemään työvuoron päätyttyä ilmaiseksi ylityötä. Työnantaja ei laske ylimääräistä työtä, kuten siivoamista tai kuittien järjestämistä, varsinaiseen työaikaan.

Nyt kaksikymmentäkuusivuotiaana Nice kouluttaa ja koordinoi työtä nuorten parissa ja istuu ay-keskusjärjestö SENTROn hallituksessa. Työn ohessa hän on päättänyt opintonsa yliopistossa ja haaveilee jatkavansa opettajan lisäopintojen parissa kunhan on säästänyt riittävästi rahaa.

– Useimmat nuoret pelkäävät työpaikkansa puolesta, Nice kertoo.

Moni on määräaikaisissa työsuhteissa parisen vuotta, jotkut jopa seitsemän. Laki edellyttää työsuhteen vakinaistamista puolen vuoden työsuhteen jälkeen. Vakinaistamista kierretään solmimalla vain muutaman kuukauden mittaisia työsopimuksia. Seuraavaa työsuhdetta tarjotaan yrityksen toisessa työpisteessä uudella sopimuksella.

GLOBAALIA AY-YHTEISTYÖTÄ

Joanna Nice myöntää, että nuorten aktivoiminen ajamaan omia etujaan ei ole aina helppoa. Jos nuori on aktiivinen ja kyselee etujensa perään, palkanmaksuun voi tulla viivästyksiä.

Toimiminen yhteisöissä ja nuorten aktivointi on kuitenkin Nicelle enemmänkin elämäntapa kuin työ. Hän sanoo haluavansa muuttaa maataan tasa-arvoisemmaksi.

– Tarvitsemme lisää verkostoja ja yhteistyökumppaneita, yksin emme pärjää, hän sanoo.

Äskettäin Joanna Nice Coronation kävi tapaamassa suomalaisia yhteistyökumppaneita ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksessa SASKissa, SAK:ssa ja STTK:ssa.

Vierailun aikana hän kuuli Suomen hallituksen leikkauksista kehitysyhteistyön määrärahoihin. Tämä huolestuttaa. Suomalainen yhteiskunta on monelle filippiiniläiselle tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden mallimaa.

– Ammattiyhdistysliike on tiukoilla joka puolella, tämän vahvistaa minua siitä, että tarvitsemme kaikki enemmän yhteistyötä, Nice sanoo.

 

Merja Leskinen

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat