Tuukat ja solisti Jorma Kukkonen (vasemmalla) esittivät tämän päivän ihmisläheisiä lauluja Ekakerta – festivaalilla.

27.07.2015
Kulttuurikenttä

Ekakertaa Valkeakoskella


Työväen Musiikkitapahtuma Tehtaan pilli soi 44. kerran työväenmusiikin ystäville Valkeakoskella. 

Tänä kesänä tapahtumassa järjestettiin myös Ekakertaa – uusien laulujen festivaali. Pääosassa olivat suurelle yleisölle tuntemattomat lauluntekijät sekä aiemmin julkaisemattomat laulut. Festivaalin taustalla oli Työväen Sivistysliitto, ja vetäjänä toimi kaksi vuotta sitten TSL:n myöntämän Reino Helismaa -palkinnon saanut sanoittaja, säveltäjä ja laulaja Heikki Salo, joka tunnetaan myös Miljoonasateen voimahahmona.

– Idea syntyi kaksi vuotta sitten lauluntekokurssilla. Ajatuksena oli löytää esiintulokanava uusille lauluntekijöille. Uudet laulut jäävät usein tekijöidensä pöytälaatikkoihin, ja niillä ei ole mitään kanavaa tulla esiin, Salo kertoi tilaisuuden taustasta.

Uusina lauluntekijöinä esiintyivät mm. Dimi Salo, Kuuppa, Johanna Mäkeläinen, Duo Old & Romance (Jussi Sutinen ja Alina Lehti), Annika Pudas & viulunsoittaja matolla sekä Jorma Kukkonen ja Tuukat.

VERTAISTUESTA ISO APU

Hämeenlinnalainen opettaja Jorma Kukkonen on alun perin esiintynyt Vanajan laulu -kuorossa, mutta on myös omien laulujensa esittäjä ja tekijä. Laulut kertovat ajankohtaisista ilmiöistä.

– Tuukat  on toiminut jo kahdeksan vuotta. Ohjelmistoon kuuluu puolet omia lauluja ja puolet muiden tekijöiden hittejä, Kukkonen kuvaili ryhmäänsä.

Kukkonen on osallistunut sanoittajakursseille, jonka pohjalta hän ryhtyi tekemään ryhmälle laulelmia.

– Kursseilla on ollut merkittävää vertaisesiintyjien ja laulun tekijöiden tuki ja palaute. Se on tärkeintä, jotta jaksaa luoda uusia lauluja, Kukkonen sanoi.

REIJO FRANKILLA JUHLAVUOSI

Musiikkitapahtumassa julkaistiin myös Reijo Frankin viisiosainen cd-levypaketti. Frank viettää tänä vuonna 60-vuotistaitelijajuhlaa. Levylle on koottu hänen kaikki tunnetuimmat ja unohtumattomimmat työväenlaulujen tulkintansa aina vuodesta 1969 alkaen.

Työväen Musiikkitapahtumassa julkaistiin myös Työväen Sivistysliiton ja Into Kustannus Oy:n tuottama Toverit herätkää – poliittinen laululiike Suomessa -julkaisu.  Teoksen on kirjoittanut tietokirjailija Timo Kalevi Forss.

Työväen Musiikkitapahtuma on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten festivaalien joukossa. Se on nykyään nelipäiväinen ja vetää kymmenien tuhansien yleisön. Käytännön järjestelyt ovat pitkälti yli kahden sadan talkoolaisen harteilla. Tapahtuman järjestää Työväen musiikkitapahtuma ry, jonka jäseniä ovat Valkeakosken kaupunki, TSL:n Pirkanmaan ja Etelä-Hämeen piirijärjestöt.

Teksti ja kuvat: Reijo Nättiaho

 

 

 

Lue myös