Lisa Flythe koordinoi Bernie Sandersin kampanjaa Pohjois-Brooklynissa.

18.04.2016
Yhteiskunta ja osallisuus

Bernien kampanjan perusta on vapaaehtoisissa

Bernie Sanders tavoittelee demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta. Vielä vuosi sitten ulkoministeri Hillary Clintonin ehdokkuutta pidettiin lähes varmana, mutta Sanders on haastanut Clintonin yllättävän tehokkaasti.

Bernie Sanders tavoittelee demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta. Vielä vuosi sitten ulkoministeri Hillary Clintonin ehdokkuutta pidettiin lähes varmana, mutta Sanders on haastanut Clintonin yllättävän tehokkaasti.

Vermontista kotoisin oleva tavallisen oloinen Bernie Sanders on osoittautunut suosituksi, vaikka mies toistaa olevansa demokraattinen sosialisti. Toinenkin seikka erottaa Sandersin muista ehdokkaista. Hänen kampanjansa rakentuu kansanliikkeeseen, ja liike vaatii aina joukon tyytymättömiä, jotka haluavat muutosta nykymenoon.

– Teemme vallankumousta alhaalta ylöspäin, Lisa Flythe sanoo. Hän koordinoi Bernien kampanjaa Pohjois-Brooklynissa ja samalla vapaaehtoistyötä koko New Yorkin osavaltion alueella.

Lisa Flythe osallistui parisen viikkoa aiemmin toimiston avajaisiin ja häneltä kysyttiin, ottaisiko hän toimiston vetääkseen.

– Tämä on once in a lifetime -juttu minulle. En ole tavannut Bernietä, mutta olen seurannut hänen uraansa alusta lähtien. Lisäksi olen tällä hetkellä työttömänä, ja niinpä vietän toimistolla kahdeksasta kymmeneen tuntia päivisin, hän sanoo.

Flythen mukaan hänen ehdokkaansa ajaa tavallisen amerikkalaisen asioita. Bernie puhuu sujuvasti kuin pohjoismainen sosialidemokraatti sivistyksellisestä tasa-arvosta ja koulumaksuista, toimeentulosta, jolla elää ja kasvattaa perheensä, kasvavista tuloeroista ja ylipäänsä teemoista, joista muut amerikkalaiset ehdokkaat eivät juurikaan puhu. Hän on pitänyt teemojaan esillä sinnikkäästi ja systemaattisesti vuosien ajan. Taloudellisen epävarmuuden aikoina ja eriarvoistumisen kasvaessa teemat ovat alkaneet pikkuhiljaa puhutella ja yhdistää työväenluokkaa ja keskiluokkaa.

KAMPANJOINTIA VARASTOSSA

Alemman keskiluokan asuinalueen reunamilla Brooklynissa sijaitseva varastorakennus sopii Bernien tyyliin. Pihalla pakataan kahteen pakettiautoon vaalimateriaalia. Sisäänkäynnin vieressä on kolme isoa jäteastiaa. Yhtenäinen varastotila on täynnä ihmisiä ja pahvilaatikoita. Kalusteet ovat kirpputoreilta. Vapaaehtoiset käyttävät omia puhelimiaan ja läppäreitään.  Vain kampanjan strategisissa tehtävissä oleville maksetaan korvauksia. Tällaisia toimistoja Berniellä on reilu kymmenen New Yorkin osavaltiossa. Osavaltion esivaalit ovat huhtikuun 19. päivänä 2016.

– Viisisataa vapaaehtoista on kiertänyt viikonloppuisin Pohjois-Brooklynin alueella ovelta ovelle, Lisa Flythe kertoo.

Puolenpäivän aikaan toimistolla on soittelemassa ihmisille parisenkymmentä vapaaehtoista. Illalla tulevat tilastonikkarit ja työstävät hankittua tietoa kannatuslukemiksi ja taustamateriaaliksi. Lisäksi on joukko kotona työskenteleviä. He käyttävät facetimea ja somea välineinään. Ihmisiltä kysytään, ketä he aikovat äänestää ja mitä he pitävät ehdokkaassa tärkeänä.

– Kokoamme vapaaehtoisia ja annamme heidän tehdä asioita, joissa he ovat parhaimmillaan. Meillä on kaikenikäisiä. Jotkut tulevat tänne ennen töihin menoa, jotkut vain viikonloppuisin.

Bernien kampanjan yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada ns. nukkuvat äänestäjät liikkeelle. Tätä työtä on tehty jo vuoden ajan, jotta ihmiset rekisteröityisivät äänestäjiksi.

EMME SAA MEDIATILAA KUTEN MUUT

Toimiston ovesta kävelee tunnin aikana useita vapaaehtoiseksi ilmoittautuvia. Tulijaa ei jätetä yksin vaan joku paikalla olevista vapaaehtoisista ottaa aina ilmoittautuneen perehdytykseen.

– Emme saa media-aikaa teemoillemme kuten muut ehdokkaat. Siksi on tärkeää, että ystävät, naapurit ja muut vapaaehtoiset kertovat millainen ehdokas on, Lisa Flythe sanoo.

Esivaalien käytännöt vaihtelevat osavaltioittain. Joissakin osavaltioissa voi äänestää ilman tietyn puolueen jäsenyyttä, mutta ainoastaan yhden puolueen ehdokasta. Joissakin osavaltioissa puolestaan vain jäsenillä on äänioikeus puolueen esivaaleissa.

Ehdokkaat keräävät osavaltioittain delegaatteja eli valitsijamiehiä äänestämään heidät presidenttiehdokkaaksi. Delegaatit valitaan joko esivaaleilla (primary) tai vaalikokouksissa (caucus).

Entä jos Bernie Sanders ei voita demokraattien presidenttiehdokkuutta?

– Liike jatkaa. Aion tehdä työtä paikallisten ehdokkaiden eteen, joilla on samanlaisia arvoja, Lisa Flythe sanoo.

Merja Leskinen

 

Katso Lisa Flythen vlogi

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat