22.03.2017
Työelämä

Älypuhelin auttaa oppimaan

Digitalisoituvan maailman monissa töissä tarvitaan yhä enemmän lukemista, kirjoittamista tai vieraita kieliä. Tarjolla on onneksi työntekoa helpottavia apuvälineitä.

Oppimiseen liittyvät vaikeudet ovat yleisiä. Arviolta 20–25 prosentilla aikuisista on vaikeuksia esimerkiksi lukemisessa, kirjoittamisessa, keskittymisessä tai tilan hahmottamisessa.

– Kun työntekijöiden odotetaan oppivan koko ajan uutta, pienetkin oppimisen ongelmat voivat haitata työtä entistä enemmän, hankepäällikkö Päivi Vartiainen sanoo.

Päivi Vartiainen

Hän johtaa OPPI-VA-hanketta, joka on käynnistymässä pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla. Hankkeeseen haetaan parhaillaan osallistujiksi työpaikkoja palvelu,- kuljetus- ja elintarvikealoilta.

Hanke tarjoaa työpaikoille aluksi kartoituksen, jolla selvitetään työntekijöiden kokemia oppimisen haasteita. Kartoituksen tekee Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskus. Kartoituksen pohjalta kullekin työpaikalle kootaan pakki sille sopivista apuvälineistä ja sovelluksista.

OHJAUSTA APUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖN

OPPI-VA-hankkeen toimenpiteet tukevat työntekijöiden selviytymistä työn muutoksessa, kehittävät työpaikkojen viestintää ja yhdenvertaisuuden toteutumista.

– Tavoitteenamme on, että työpaikoilla opitaan käyttämään apuvälineitä ja uskalletaan puhua oppimisen vaikeuksista ja tuen tarpeesta, Päivi Vartiainen sanoo.

Älypuhelimen ja tietokoneen sovelluksilla voi helpottaa monia töitä, mutta sovellusten valintaan ja käyttöön tarvitaan ohjausta.

– Älypuhelimiin on saatavilla puhetta ymmärtäviä sovelluksia, jolloin ei tarvitse kirjoittaa esimerkiksi pitkiä verkkosivujen osoitteita tai numerosarjoja. Tämä tuo helpotusta ihmiselle, jolle kirjoittaminen on vaikeaa, Vartiainen sanoo.

Erilaisten oppijoiden liiton asiantuntijat esittelevät työpaikoilla sopivia sovelluksia ja ohjaavat niiden käyttöön kädestä pitäen. Tietokone- ja puhelinsovellusten lisäksi apua työhön voivat tuoda esimerkiksi sanelimet ja puhuvat laskimet.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittama valtakunnallinen hanke jatkuu vuoden 2019 alkuun asti. Kaikki hankkeen toimenpiteet ovat työpaikoille maksuttomia. Hankkeen päätoteuttajana on TSL. Osatoteuttajina asiantuntijapanoksensa hankkeeseen tuovat Murikka-opisto, Erilaisten oppijoiden liitto, Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry ja Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskus. Sidosryhmätukea antavat SAK, SEL, AKT ja PAM.

Linkkejä: OPPI-VA-hanke

Teksti: Merja Leskinen

Kuvat: Päivi Vartiainen

Lue myös