12.05.2020
Näkökulma

Opi, ilahdu ja ylläty

Tietotekniikan käyttöä kannattaa opetella, kirjoittaa Katri Söder Näkökulmassa.

Tänä keväänä koulutukset, kokoukset ja jopa sukulaisten ja ystävien tapaamiset ovat siirtyneet verkkoon. Tämä on edellyttänyt suurta digiloikkaa monissa ammateissa. Esimerkiksi opettajat ovat nyt ottaneet haltuun digitaalista tekniikkaa ennen näkemättömällä tavalla. Tähän harjoitukseen olen päässyt itsekin osallistumaan, kun olen muuntanut lähikoulutuksia etäopetukseksi nopealla tahdilla. Arvaan digiloikan olleen käynnissä monilla muillakin aloilla, sillä TSL:n tarjoamat maksuttomat etätyövälineiden käytössä auttavat kurssit ovat olleet supersuosittuja.

Onneksi oppi ei ojaan kaada, kuten sanonnassa muistutetaan, vaan näistä taidoista on muuttuvassa työelämässä suurta hyötyä myös tämän kevään jälkeen. Yhä useammissa ammateissa tietokoneet ovat läsnä tavalla tai toisella, eikä oikeastaan missään työssä voi enää välttyä vaatimukselta, että niitä pitää osata käyttää. Myös uuden työn saaminen, työn hakeminen ja työttömyyskassan kanssa asioiminen vaativat tietokoneen käyttämistä.

Suosituimpia digikoulutuksiamme ovat olleet etätyövälineiden lisäksi muut toimistotyössä käytettävät välineet, kuten word ja excel, tai esimerkiksi esityksen laatiminen PowerPointilla. Kursseilla käydään läpi esimeriksi tekstin muokkaamista, tallentamista ja jakamista myös pilvessä, sähköpostin käyttämistä liitetiedostoineen, sekä älypuhelimen ja tabletin monipuolista käyttöä. Myös tietoturva, varmuuskopiointi, roskapostien poistaminen ja medialukutaito ovat nykymaailmassa tärkeitä taitoja.

Osallistujille paljon iloa on tuottanut esimerkiksi se, että osaa siirtää valokuvat puhelimesta tietokoneelle sekä jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa, tai lähettää ne suoraan puhelimesta vaikkapa lapsenlapsille. Monille on tullut kurssilla yllätyksenä esimerkiksi se, että voit aloittaa kirjoittamaan tekstiä tietokoneella, ja jatkaa samaa tekstiä myöhemmin kännykällä, tai että myös puhelimella voi kopioida ja liittää kirjoitettua tekstiä. Paljon apua on myös siitä opista, että jumiin mennyt tietokone kannattaa aina ensin käynnistää uudelleen; tämä ratkaisee monta ongelmaa.

TSL:n koulutuksissa saat apua käytännön ongelmiisi, tai voit parantaa olemassa olevaa osaamistasi, ilahtua tietotekniikan tarjoamista monenlaisista mahdollisuuksista ja yllättyä siitä, miten hyödyllistä, hauskaa ja helppoa välineiden käyttäminen parhaimmillaan voikaan olla. Opettajamme ovat kokeneita ammattilaisia, ja opetusryhmät ovat riittävän pieniä, jotta opettajalla on tarpeeksi aikaa ohjata opiskelijoita. Kun tilaat koulutusta, voit itse määritellä, mitä koulutukselta haluat.

Tietotekniikkaa voidaan opettaa myös etäkoulutuksina, jos osallistujilla on käytössään tietokoneet ja nettiyhteys. Tarpeeksi selkeillä ohjeilla, hyvillä etäkoulutuksen välineillä sekä tarvittavalla yksilöllisellä tuella verkkokoulutukseen osallistuminen onnistuu myös niiltä, joille tietokoneet eivät ole vielä tuttuja. Kesää kohti mentäessä myös lähikoulutukset tulevat tietyillä ehdoilla mahdollisiksi. Myös syksyn koulutuksia voi ja kannattaa ryhtyä jo suunnittelemaan ja tilaamaan.

Perustaitojen koulutusta voi tilata meiltä maksutta, Opetushallituksen tukemana, niin kauan kuin rahoitusta riittää. Ole siis yhteyksissä, ja varaa omalle porukallesi koulutus syyskaudelle. Voi tilata koulutusta vaikkapa työporukalle, ammattiosastolle, työttömien yhdistykselle tai harrastusryhmälle. Riittää, että teitä on koossa 10 innokasta oppijaa, niin voitte tilata maksuttoman peruskurssin digitaidoista. Kurssi voi kestää tarpeiden mukaan vaikka neljä tuntia tai koko viikonlopun, tai se voi kokoontua viikon jokaisena arki-iltana tai päivänä. Ole yhteydessä, niin suunnittelemme juuri sinun tarpeisiisi vastaavan koulutuksen.

Yhteydenottoasi odottavat Maarit (maarit.palen@tsl.fi, 040 742 9275) ja Mika (mika.ukkonen@tsl.fi, 040 500 6432).

Supersuosittuun etätyön tekemisen koulutussarjaan mahtuu vielä mukaan. Koulutus on maksuton ja kaikille avoin.  Voit osallistua joko kaikkiin koulutuksiin tai yksittäisiin koulutuksiin. Koulutusten aikataulut ja aiheet ovat:

  • ke 13.5. klo 10.00 – 12.00 Verkkokokouksen järjestäminen Teams-ohjelmalla
  • to 14.5. klo 13.00 – 14.30 Verkkokokoukseen osallistuminen Teams-ohjelmalla
  • ti 19.5. klo 9.30 – 11.30 Jännittääkö haastattelu? – Työhaastattelu verkossa
  • ti 19.5. klo 13.00 – 14.30 Esittäminen Teams-verkkokokouksessa
  • ke 20.5. klo 13.00 – 15.00 Hallituksen työskentely verkossa

Katri Söder
koulutusjohtaja, rehtori, Työväen Sivistysliitto