Turistikohteissa jätteiden minimointi ja veden säästäminen muuttuvat merkittäviksi teoiksi, kun niitä tekee riittävän moni.
Matkailu on täynnä eettisiä valintoja
Matkustaminen aiheuttaa ilmastopäästöjä ja haittoja paikalliselle väestölle. Lomareissun eettisyyteen voi kuitenkin vaikuttaa omilla valinnoillaan. Turistikohteissa jätteiden minimointi ja veden säästäminen muuttuvat merkittäviksi teoiksi, kun niitä tekee riittävän moni.
Matkustaminen aiheuttaa ilmastopäästöjä ja usein myös haittoja paikalliselle väestölle. Lomareissun eettisyyteen voi kuitenkin vaikuttaa omilla valinnoillaan.
Viikonlopuksi Berliiniin, shoppailumatkalle New Yorkiin, talvilomalle Thaimaahan. Matkailusta on tullut varakkaissa länsimaissa kiinteä osa elämää.
– Joltain osin se nähdään jopa ihmisoikeutena. Että meillä on oikeus matkustaa, Lapin yliopistossa matkailututkimuksen yliopistonlehtorina työskentelevä Minni Haanpää sanoo.
Viime vuosina matkailun mielekkyyttä on kuitenkin alettu kyseenalaistamaan. Lentoliikenteen päästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta, ja tiettyihin kohteisiin kohdistuva massaturismi on paisunut kestämättömiin mittoihin. Reissaamisen eettisyyteen voi kuitenkin vaikuttaa omilla valinnoillaan.
Lentokoneen sijaan voi valita junan, välilaskut vaihtaa suoriin lentoihin ja majoituksen valinnassa suosia paikallisia yrittäjiä. Pienet teot, kuten jätteiden minimointi ja veden säästäminen, muuttuvat merkittäviksi jos niitä tekee riittävän moni.
– Lentojen päästöjä voi jälkikäteen hyvittää rahoittamalla hankkeita, joilla vähennetään hiilijalanjälkeä. Mutta ei ehkä kannata ajatella niin, että kaiken pystyy jälkikäteen hyvittämään. Mieluummin tekee hyviä valintoja jo silloin kun tekee matkustuspäätöstä, Reilun matkailun yhdistyksen varapuheenjohtaja Katri Tihilä sanoo.
MASSATURISMIN VARJOPUOLET
Vastuullista matkakohdetta valitessa on hyvä muistaa, että perinteisissä turistikohteissa on jo infrastruktuuri valmiina matkailijoita varten. Perinteisen, suositun kohteen vaarana on kuitenkin massaturismi, jota vastaan on viime aikoina kapinoitu esimerkiksi Barcelonassa ja Venetsiassa.
Asukkaat ovat joutuneet väistymään, kun keskusta-asunnot ovat muuttuneet majoitusliikkeiksi ja ruokakauppojen tilalle on noussut turistikrääsää myyviä liikkeitä. Venetsiassa paikallisia ovat lisäksi raivostuttaneet kanaaleissa uineet ja muuten huonosti käyttäytyneet matkailijat.
– Barcelonan ja Venetsian turistien kantokyky on koetuksella niin ympäristöllisestä kuin sosiaalisesta näkökulmasta. Paikalliset näkevät, että liian suuret määrät turisteja häiritsevät arkielämää ja muuttavat kaupunkikulttuuria. Lisäksi lisääntynyt risteilyturismi tuo paljon päiväkävijöitä, jossa on omat haasteensa, Katri Tihilä sanoo.
Massaturismin rasittamiin kaupunkeihin ei välttämättä kannata suunnata ainakaan huippusesongin aikaan. Barcelonan sijaan voi matkustaa muualle Espanjaan, tai tutustua Barcelonan sisällä uusiin kaupunginosiin.
– Lisäksi pitää muistaa aina hyvät tavat ja kunnioittaa paikallista kulttuuria, Tihilä sanoo.
Minni Haanpään mielestä matkailijan olisi hyvä pohtia, mitä ja miten Barcelonassa tai Venetsiassa kuluttaa.
– Toisaalta myös poliittisten tahojen pitää herätä siihen, miten matkailusuunnittelua tehdään ja minkälaisia asiakkaita alueelle halutaan, Haanpää sanoo.
ELÄINTEN HYVINVOINTI KIINNOSTAA
Viimeisin vastuullisuuden osa-alue, johon on herätty kiinnittämään huomiota, on eläinten kohtelu. Esimerkiksi Finnmatkat lopetti pari vuotta sitten kohuttujen norsusafarien järjestämisen, ja Särkänniemen delfinaario päätti luopua delfiineistään yleisön painostuksen vuoksi. Toisaalta matkailijoita houkutellaan Ähtärin eläinpuistoon katsomaan pandoja.
– Sanoisin, että Ähtäri on ottanut tietoisen riskin. Kyllähän eläintarhat herättävät paljon keskustelua. Miten asenneilmasto niitä kohtaan kehittyy, jää nähtäväksi, Minni Haanpää sanoo.
Monen ulkomaalaisen turistin olisi mahdoton kuvitella Lapin lomaa, johon ei kuulu husky- tai poroajelu. Eläinten hyvinvointi on Lapin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tärkeää yli 80 prosentille Lappiin saapuvista matkailijoista. Eettisyys on matkailun nouseva trendi, joka voi muodostua alalla jopa kilpailuvaltiksi.
– Esimerkiksi Visit Finland on lähtenyt tietoisesti kehittämään kestävää matkailua, jotta matkailuyrittäjät tunnistaisivat vastuunsa ja osaisivat tuoda vastuullista toimintaansa paremmin esille, Haanpää kertoo.
Monet vastuulliset matkailijat päättävät yhdistää lomaansa vapaaehtoistyötä. Esimerkiksi vapaaehtoisten orpokotisijoitukset ovat viime aikoina kuitenkin joutuneet kasvavan kritiikin kohteeksi.
– Vapaaehtoisturismia on monenerilaista. Kannattaa tiedostaa ja pohtia, minne sitä menee tekemään ja millä ehdoilla, Haanpää sanoo.
LÄHIMATKAILU NOUSUUN?
Jos matkailun eettiset ongelmat ja ympäristöpäästöt mietityttävät, voi vähäpäästöisillä kulkuneuvoilla tehtävä lähimatkailu olla hyvä vaihtoehto. Kotimaanmatkailun yksi haaste on kuitenkin saavutettavuus. Ilman autoa ei moniin kohteisiin ole asiaa.
– Matkailusta haetaan yleensä eksoottisia elämyksiä, jotain erilaista. Lähialue ei kovin helposti näyttäydy houkuttelevana, jos ajatellaan, mitä matkailulta on totuttu hakemaan. Luulen että se on yksi iso syy siihen, etteivät ihmiset matkaile enemmän kotimaassa, Minni Haanpää uskoo.
Esimerkiksi Lapin matkailuelinkeinoa on kehitetty niin, ettei tarkoituksena olekaan tyytyä vain lähialuematkailijoihin.
– Eettisyys ei ole vain matkailijan ongelma. Kyse on myös siitä, miten yhteiskuntaa kehitetään ja minkälaisia elinkeinoja siellä on, Haanpää sanoo.
Jenni Meronen
Kuva: Natasha Petrell
Lue lisää: