Perhosefektillä kohti maailmanrauhaa -video on muistutus siitä, että isoonkin asiaan voi vaikuttaa pienillä teoilla.

01.02.2018
Kulttuurikenttä

Kuvaajana oppii itsekin uutta

Suomen YK-liiton kestävän kehityksen verkkokurssi syntyi lukuisista palasista. Kurssi sisältää tietoa ja materiaalia kestävän kehityksen tavoitteista sekä siitä, mitä tavoitteet tarkoittavat ja miten niihin päästään.

Suomen YK-liiton kestävän kehityksen verkkokurssi syntyi lukuisista palasista. Kurssi sisältää tietoa ja materiaalia kestävän kehityksen tavoitteista sekä siitä, mitä tavoitteet tarkoittavat ja miten niihin päästään.

– Idea kestävän kehityksen verkkokurssista syntyi Suomen YK-liitossa, TSL:n koulutuspäällikkö ja videokuvaaja Raimo Oksanen sanoo.

YK-liitto kääntyi Työväen Sivistysliiton puoleen ja kurssin sisällöistä sekä teknisestä toteutuksesta otti vastuun YK-liiton ja TSL:n asiantuntijoiden työryhmä. Videoinnit hoiti Raimo Oksasen tiimi. Ideointivaiheessa päätettiin, että kurssin jäsentely ja sisältö perustuvat YK:n asettamiin 17:ään kestävän kehityksen tavoitteeseen eli Agenda 2030:een.

– Tämä tarkoittaa todella tuhtia tietopakettia, koska jokainen päätavoite jakautuu vielä useisiin alatavoitteisiin, Oksanen muistuttaa.

Aineistoa elävöittämään tarvittiin kuvien, graafien ja tehtävien lisäksi myös videoita, joissa esiintyy suomalaisia asiantuntijoita kestävän kehityksen eri osa-alueilta. Presidentti Tarja Halonen avaa johdantopuheenvuorollaan kestävän kehityksen tarinan. Videoita kuvattiin kaikkiaan kaksikymmentä kolme.

– Asiantuntijoiden haastattelu ja kuvaaminen ovat todella antoisia, mutta myös haastavia, Oksanen sanoo.

TIIVISTÄMISEN VAIKEUS

Raimo Oksasen mukaan haastateltavat olivat rentoja ja helposti lähestyttäviä. Useimmat haastateltavista olivat myös kokeneita mediaesiintyjiä. Joskus vaikeuksia toi asian tiivistäminen muutamaan minuuttiin.

– Tiivistämisen vaikeuden ymmärtää hyvin, koska käsiteltävät asiat ovat usein monimutkaisia, kuten ilmastonmuutos. Ilmiön syiden ja seurausten vyyhti on todella monipolvinen ja asiaa voi lähestyä monelta suunnalta, Oksanen sanoo.

Kokenut kuvaaja kertoo itsekin oppineensa paljon uutta kestävästä kehityksestä.

NUORTEN VIDEO MAAILMANRAUHASTA

Raimo Oksanen mainitsee kuvausprosessin yhdeksi hienoimmista kokemuksista Otalammen koulun 9. luokkalaisten nuorten tekemän videon, jonka teemana oli tavoite 16. eli rauha, oikeus ja hyvä hallinto. Videon tekijät valittiin Suomen YK-liiton YK-kouluille järjestämän ideakilpailun perusteella.

– Järjestimme kilpailun voittajille videopajan, jossa opiskeltiin muun muassa kuvaustekniikoita, ilmaisua, käsikirjoitusta ja editointia. Nuorten into ja sitoutuminen tekemiseen oli vaikuttavaa, Oksanen sanoo.

Pajan tuotoksena syntyi video Perhosefektillä kohti maailmanrauhaa. Se on esimerkki nuorten omasta ajattelusta ja muistutus siitä, että isoonkin asiaan voi vaikuttaa pienillä teoilla.

 

 

Merja Leskinen

Lisätietoa:

Suomen YK-liiton koulutukset 

Lue myös