– Valtaosa työpaikoista ottaa kesätyöntekijät hyvin vastaan, Kesäduunari-infon neuvoja Sini Tervo sanoo.

29.08.2016
Työelämä

Kesäduunari ei turhasta valita

Palkansaajajärjestöjen yhteiseen Kesäduunari-infoon on soitettu tänä kesänä enemmän kuin vuosi sitten. Useimmat yhteydenotot ovat liittyneet palkkaan, palkkasaataviin, työaikaan, työoloihin ja taukoihin.

Palkansaajajärjestöjen yhteiseen Kesäduunari-infoon on soitettu tänä kesänä enemmän kuin vuosi sitten. Jos työsuhde jatkuu kesän jälkeenkin, kertyneet kesätyökuukaudet saattavat vaikuttaa tulevaan palkkaan.

Useimmat yhteydenotot Kesäduunari-infoon ovat liittyneet palkkaan, palkkasaataviin, työaikaan, työoloihin ja taukoihin.

– Onneksi palvelussamme tulee esille vain se ikävin jäävuoren huippu. Valtaosa työpaikoista ottaa kesätyöntekijät hyvin vastaan, Kesäduunari-infon neuvoja Sini Tervo painottaa.

Kesätyö on usein kiven alla ja paikan saanut nuori on yleensä kiitollinen eikä valita turhasta.

– He yrittävät yleensä sietää jonkin aikaa ongelmaa ennen kuin pyytävät apua keneltäkään. Kukaan neuvoa kysyneistä ei ole ollut kuitenkaan mikään turhanvalittelija, Tervo sanoo.

KESÄTYÖ TUTUSTUTTAA TYÖELÄMÄN SÄÄNTÖIHIN

Kesäduunari-info on koonnut verkkosivuilleen hyödyllistä tietoa nuorille ja heidän vanhemmilleen. Työelämään astuva nuori ei välttämättä tiedä, että kesätyöstäkin kertyy vuosilomaa. Jos sitä ei ole ennättänyt pitää kesätyön aikana, on kertynyt loma maksettava lomakorvauksena työsuhteen päättyessä. Lomakorvausta on maksettava kaikista, jopa muutaman tunnin pituisista työsuhteista.

Jokaisella työntekijällä on oikeus saada perehdytystä työhönsä. Työnantajalla on myös velvollisuus antaa perehdytystä esimerkiksi työpaikan olosuhteisiin, koneiden ja laitteiden toimintatapaan ja turvallisuusmääräyksiin liittyen.

Infosta rohkaistaan kysymään oikeuksien perään. Joissakin tehtävissä on tärkeää tietää kuuluuko työhön suojavarustuksia. Monikaan ei välttämättä tiedä, että vaarallisesta työstä on myös oikeus kieltäytyä.

ENTÄ JOS TYÖ JATKUUKIN SYKSYLLÄ?

Joillakin työ jatkuu vielä kesän jälkeenkin. Tällöin kannattaa olla tarkkana. Kesäduunarineuvoja kehottaa tekemään uudesta työstä aina kirjallisen työsopimuksen, vaikka työnantaja pysyy samana.

– Tarkista sopimuksesta työtunnit ja huolehdi, että palkkasi menee oikein. Kesän aikana kertyneet työkuukaudet saattavat vaikuttaa palkkaasi. Myös määräaikaisuuden perusteet on hyvä tarkistaa. Kesällä syyksi kelpaa kausiluonteisuus, mutta syksyllä vastaavaa syytä ei löydy välttämättä yhtä helposti, Sini Tervo sanoo.

Kesäduunari-info on auki perjantaihin 2. syyskuuta saakka. Sen jälkeen työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä auttavat ammattiliitot. Kysymyksiin vastataan maanantaista perjantaihin kello 9–15. Neuvoja voi kysellä numerosta 0800 179 279. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja palveluun voi soittaa myös nimettömänä.

 

Teksti: Aikamerkki
Kuva: Kesäduunari-info, Patrik Lindström